Arranca el Cicle de Concerts d’Exaltació de la Música Festera d’Alcoi 2019





                                        NUESTRAS BANDAS DE MUSICA     

El pròxim diumenge dia 24 de març a les 11.45 h, comença el Cicle de Concerts d’Exaltació de la Música Festera d'Alcoi amb l'actuació de l'Agrupació Musical Serpis, i finalitzarà el dia 14 d'abril.
L'Agrupació Musical Serpis dirigida per Andrés Guerrero Mañas serà l'encarregada d'encetar el Cicle de Concerts d’Exaltació de la Música Festera d'Alcoi amb un concert al Teatre Calderón. Interpretarà aquest programa:
PRIMERA PART:
Señorío Español (pasdoble)
1r premi al Festival de Música Festera d’Alcoi, l’any 1951
José Alfosea Pastor
Aleluya (marxa cristiana)
Amando Blanquer Ponsoda
La Canción del Harem (marxa àrab)
Camilo Pérez Laporta
Imatges (pasdoble)
Pedro Joaquín Francés
Afar Mosém (pas contrabandista)
Juan Carlos Sempere
Éxodo (marxa mora)
Ernest Gold / Arr. Enrique Castro
SEGONA PART:
A mi Muro (pasdoble)
Francisco Esteve Pastor
Als Cristians (marxa cristiana)
1r premi en el XII Festival de Música Festera d’Alcoi. Modalitat marxa cristiana
José María Valls Satorres
Un Moro Mudéjar (marxa mora)
1r premi en el XVIII Festival de Música Festera d’Alcoi. Modalitat marxa mora
Rafael Mullor Grau
El K’Sar el Yedid (pasdoble)
Camilo Pérez Monllor
Mai-Sabel * (marxa cristiana)
Francisco Valor Llorens
Cavall de Foc * (marxa mora)
José Rafael Pascual
* Amb la col·laboració de les dolçaines de la Colla Rebuig d’Alcoi
Després del parèntesi hivernal, i arribat el mes de març, comença a notar-se l’ambient primaveral i, amb ell, sonen les primeres notes de la música festera. I és que, com tots els anys, comença el Cicle de Concerts d’Exaltació de la Música Festera, cicle que encetarà l’Agrupació Musical Serpis amb el seu concert. Este concert, que hem preparat amb molta il·lusió, estarà format per 12 peces, amb pasdobles, marxes cristianes i marxes mores de destacats compositors, la major part d’ells de les nostres comarques.
La primera part s’inicia amb el pasdoble Señorío Español del compositor José Alfosea, primer premi del Festival de Música Festera de l’any 1951. Continuarem amb Aleluya d’Amando Blanquer Ponsoda, de la que cal destacar com a la primera marxa cristiana que es va compondre, i que va ser encarregada per la Filà Vascos per al seu boato a l’any 1958. Tot seguit interpretarem La Canción del Harem, marxa àrab de l’any 1907 de Camilo Pérez Laporta; per continuar amb el pasdoble Imatges de Pedro Joaquín Francés. Seguirem amb Afar Mosém, pas contrabandista de Juan Carlos Sempere Bomboí i dedicat a Rafael Moscardó Sempere, en l’any de la seua capitania contrabandista a Albaida. Tancarem esta primera part amb Éxodo, adaptació d’Enrique Castro de la BSO de la pel·lícula del mateix nom, composta per Ernest Gold.
La segona part s’inicia amb el pasdoble A mi Muro de Francisco Esteve, seguit per la marxa cristiana del compositor José Maria Valls Als Cristians, 1r premi al XII Festival de Música Festera de l’Associació de Sant Jordi. A continuació interpretarem Un Moro Mudéjar de l’alcoià Rafael Mullor Grau, que en 1981 va ser 1r premi del Festival de Música Festera d’Alcoi i està dedicada a Isidro Tormo, de la Filà Mudéjares. Tot seguit serà el torn del pasdoble El K’sar el Yedid de Camilo Pérez Monllor, imprescindible pasdoble dianer i un dels més característics de l’arrencada en aquest acte. Continuarem amb Mai-Sabel, marxa cristiana del compositor contestà Francisco Valor Llorens, composta en 2010 i dedicada a Rafael Briet i a la Filà Cavalleria Ministerial de Cocentaina. Acabarem esta segona part amb la marxa mora Cavall de Foc, del murer José Rafael Pascual Vilaplana i dedicada a Miguel Ángel Alcaraz, Alferes Moro d’Alcoi l’any 1996 per la Filà Realistes.
Metalls, fustes i percussió estan preparats per fer sonar els primers compassos de les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi d’aquest 2019. Esperem que tots gaudiu d’este concert.
El Cicle de Concerts d’Exaltació de la Música Festera d'Alcoi continuarà fins al pròxim dia 14 d'abril amb les següents cites:
Diumenge, dia 31 de març a les 11.45 h al Teatre Calderón.
Societat Unió Musical d'Alcoi
Director: Iñaki Lecumberri Camps
PRIMERA PART:
La fiesta del Santón (marxa àrab)
Camilo Pérez Laporta
El Rey Capità (pasdoble)
Julio Laporta Hellín
Baix la figuera (marxa mora)
Camilo Pérez Monllor
Tristezas y alegrías (pasdoble)
Evaristo Pérez Monllor
Déu del foc * (ballet)
Rafael Mullor Grau
Tino Herrera (marxa cristiana)
Amando Blanquer Ponsoda
SEGONA PART:
Fanfàrria d’Alatriste (fanfàrria)
Roque Baños López
La tía Maruja (marxa cristiana)
José Conejero Olcina
Lliris de la muntanya (pasdoble)
Bene Ripoll Belda
Xiela Itram (marxa cristiana)
Alfonso Yépez Santamaría
Tonatiuh * (ballet)
Joan Enric Canet Todolí
Fill del Negus (marxa mora)
Ferran Campos-Valdés
* amb la participaciò del Ballet Inma Cortés
El faristol fester de la Societat Unió Musical d’Alcoi
Potser la primera anellada, la primera campanada que anuncia la ja quasi imminent arribada de la nostra festa siga aquest cicle institucional de Concerts d’Exaltació de la Música Festera. Les societats musicals alcoianes, des dels seus inicis, han format i formen part consubstancial de la trama i l'ordit del teixit de la història del nostre poble, per la qual cosa, fidels al seu compromís tradicional, ofereixen una mostra de la seua aportació musical festera com un primer tast de les melodies, harmonies i ritmes que molt prompte ompliran els nostres carrers i places.
La Societat Unió Musical enceta el concert amb quatre peces antològiques del repertori musical alcoià: La fiesta del Santón, marxa àrab de 1911, de Camilo Pérez Laporta (Alcoi,1852-1917), El Rey Capità, pasdoble de 1904, de Julio Laporta Hellín (Alcoi,1870- 1928), Baix la figuera, marxa mora de l’any 1931 de Camilo Pérez Monllor (Alcoi,1877- Madrid,1947) i Tristezas y alegrías, pasdoble sobre cants populars espanyols, escrit al 1917 per Evaristo Pérez Monllor (Alcoi,1880-1930).
A continuació, una original proposta que conjumina música festera i dansa sobre l’escenari, Déu del foc, música per a ballet composta pel exdirector de la ‘UMDA’ Rafael Mullor Grau (Alcoi,1962), amb la participació del Ballet Inma Cortés, d’Alcoi. Obra d’encàrrec de la filà Barbarescs per a la seua alferesia de l’any 1996. Tot seguit i per a arredonir la primera part, Tino Herrera, marxa cristiana de 1995, d’Amando Blanquer Ponsoda (Alcoi,1935-València,2005).
En la segona part la Unió Musical ens ofereix dues peces amb les quals participarà en els seguicis del Capità i Alferes de les filades Tomasines i Muntanyesos, 2019 : La Fanfàrria d’Alatriste de Roque Baños López (Jumilla,1968) de la pel·lícula Alatriste (2006), i La tia Maruja, marxa cristiana de José Conejero Olcina (Ontinyent, 1991) composta en 2018 i dedicada a Maruja, ‘tia’de l'Alferes muntanyés 2019, Modesto Moiña.
A continuació, música de dos autors de la casa, Lliris de la muntanya, pasdoble de Bene Ripoll Belda (Alcoi,1963), dedicat a David Giner Abascal, Sant Jordiet 2013 per la filà Muntanyesos i a la seua mare, Lirios Abascal, i Xiela Itram, marxa crisitiana de 2018, d’Alfonso Yépez Santamaria, ‘Chipi’ (Alcoi,1981), dedicada a Aleix i Martí, fills de l’autor i guardonada al VI Concurs de composició de música festera de Villena, com obra més votada pel públic assistent.
Després, amb una segona actuació conjunta de la Unió Musical amb el Ballet Inma Cortés, Tonatiuh, peça d’encàrrec per al seguici del capità moro de la filà Marrakesch 1997, de Joan Enric Canet Todolí (Port de Sagunt,1961). Per a concloure el concert, Fill del Negus, marxa mora del novell compositor Ferran Campos-Valdés (Biar, 1990), dedicada a Rafael Sanjuán Juan, capità dels Moros Tariks de Biar, any 2018.
Diumenge, dia 7 d'abril a les 11.45 h al Teatre Calderón.
Societat Musical Nova d'Alcoi
Director: Juan Doménech Calaforra
PRIMERA PART:
Novella (pasdoble)
Vicent J. Sanoguera Rubio
Iurde (marxa cristiana)
Rogelio Mira Rico
Soc Marrakesch- Mazar e sarif (marxa mora)
José María Valls Satorres
Al cel (pasdoble dianer)
Francisco Valor Llorens
Monjes y guerreros * (marxa cristiana)
Enrique Ródenas Alfaro
Sergio Martínez (marxa mora)
Rafael Mullor Grau
SEGONA PART:
Bambú (pasdoble)
José Carbonell García
Els Contrabandistes (m. dels contrabandistes)
José María Valls Satorres
Obeïda (marxa àrab)
Rafael Casasempere Juan
Mirhab (pasdoble)
Evaristo Pérez Monllor
Tino Herrera (marxa cristiana)
Amando Blanquer Ponsoda
El Somni (marxa mora)
Amando Blanquer Ponsoda
* Estrena
Emocionar, recordar, anunciar, arrancar, pregonar...son alguns verbs que poden entrar en el diàleg amb la música d’un concert de Festes de Moros i Cristians. Així, la Societat Musical Nova d’Alcoi vol que els espectadors vibren amb cada so de les interpretacions i que disfruten dels compassos d’aquest pregó musical. Per a l’edició d’aquest 2019 hem preparat un repertori que compta amb una selecció de peces d’autors clàssic i contemporanis, amb una estrena i amb la música que tocarem durant la celebració en honor a Sant Jordi.
En el concert sonaran els pasdobles Novella de Vicent J. Sanoguera, Al cel de Francisco Valor – dos peces en record de dos festers alcoians i que han estat triats pel nou sergent moro, David Antolí, perquè la Nova els interprete en la propera Glòria Major-, Bambú, composat per José Carbonell García i que està dedicat a l’industrial de la paperera Bambú Rafael Silvestre Abad i Mirhab d’Evaristo Pérez Monllor.
Iurde és el títol de la marxa cristiana que ha escrit Rogelio Mira Rico per marcar el pas de l’esquadra especial de la Filà Muntanyesos i que la Nova interpretarà en l’Entrada Cristiana. La peça serà protagonista en aquesta audició en la que es presentarà per primera vegada la marxa Monjes y guerreros que ha compost el company i fiscorn de la Nova Enrique Ródenas. Seguirem introduint-nos amb el ritme alegre i vibrant en aquest anunci de la Festa de la mà de José María Valls Satorres i la seua marxa Els Contrabandistes i amb Tino Herrera d’Amando Blanquer.
La música de Valls estarà per partida doble ja que la banda tocarà la marxa mora Soc Marrakesch-Mazar e Sarif, és una versió revisada en 2018 i està dedicada a la Filà Marrakesch d’Alcoi, a l’igual que la de Blanquer, que firma la peça amb que tancarem el concert: El Somni (amb sons moruns per a Enrique Luis Sanus Abad, expresident de l’Associació de Sant Jordi). Obeïda, la marxa mora de Rafael Casasempere Juan que va presentar al II Festival de Música Festera de l’Associació de Sant Jordi en 1965 i la composició Sergio Martínez que Rafael Mullor Grau va crear per a recordar al fester de la Filà Magenta també escriuran la crida a la Festa per part de la Nova d’Alcoi.
Diumenge, dia 14 d'abril a les 11.45 h al Teatre Calderón.
Corporació Musical Primitiva d'Alcoi
Director: Àngel Lluís Ferrando Morales
PRIMERA PART:
Valencia-Alcoy (pasdoble)
Julio Laporta Hellín
Argel (estampa mauritana)
Gonzalo Blanes Colomer
Moros i Cristians (marxa mora)
Camilo Pérez Monllor
Les noces de llibertat (marxa)
Amando Blanquer Ponsoda
El Rey capità (pasdoble)
Julio Laporta Hellín
Un moble més (pas moro)
Julio Laporta Hellín
SEGONA PART:
Deportivo Alcoyano (pasdoble)
Camilo Pérez Monllor
Centanarato Musical (pasdoble)
Jordi Monllor Oltra
Sahprut el Metge (marxa cristiana)
Francesc Amaya Martínez
La Primera Diana * (pasdoble)
Vicente J. Sanoguera Rubio
Marisa Sempere * (pasdoble)
Eduard Terol i Botella
Dehu de Vetha (arabian march)
Copérnico Pérez Romá
*Estrena absoluta
Al febrer de 1940, la Junta Directiva del CIM Apolo decidia acceptar la proposta de La Primitiva de celebrar un concert de música festera davant la coincidència que tots els autors en el repertori d’aquelles festes eren alcoians, proposta que va veure la llum el 17 de març, festivitat de Diumenge de Rams, al Teatre Calderón. Vuitanta anys després, la banda decideix reprendre aquesta idea amb l'afegit que tots ells han tingut una especial incidència i/o presencia a casa nostra. Amb aquesta 79a edició es pretén realitzar un d'aquells concerts de «repàs de pasdobles» que tant d’èxit van tindre en els anys posteriors a la Guerra Civil.
La primera amb el pasdoble Valencia-Alcoy (present a les edicions de 1958, 1985, 1993 i 1995); seguit d’ El Rei Capità (que la Vella ha programat en 1961, 1968, 1973, 1981, 1987, 2000 i 2013), homenatge de l’autor al conegut Antonio Espinós Jordà —Toni el Rei—, capità dels xanos el 1904. La primera part finalitza amb la tercera de les peces de Laporta, Un moble més, el pas-moro que el públic va demanar que s'interpretara al finalitzar aquell pioner concert de 1940 entre aplaudiments —un bis inevitable en l'etapa com a director de Fernando de Mora Carbonell— i programada amb posterioritat el 1976, 1977, 1981, 1995, 1996, 2000, 2003 i 2017. El programa continua amb Argel, de Gonzalo Blanes, estampa mauritana que apareix enguany per primera vegada en el concert fester encara que present en l'Entrada de Moros de 1946. El concert continua amb la «marxa de festa» Moros i Cristians de Camilo Pérez Monllor (programada en 1981, 1999, 2000, 2002, 2003, 2005, 2014 i 2018) i Les Noces de Llibertat, marxa d'Amando Blanquer que va aparèixer en el concert de 1994, edició monogràfica amb música del compositor d’Aleluya.
Pel 90 aniversari de la fundació del C.D. Alcoyano, es recupera Deportivo Alcoyano, pasdoble que el mestre Camilo Pérez Monllor va compondre per l'ascens a Primera Divisió en 1945 del Club (interpretada el 1947 i 1997). Després d’aquesta efemèride, presentem quatre composicions de músics de la casa, dues estrenes absolutes i les altres dos de recentíssima creació. Inicia el recorregut Jordi Monllor Oltra amb el seu «pasdoble sobre temes torruans» Centanarato Musical, dedicat «a la Societat Musical l'Aliança de la Torre de les Maçanes, en el centenari de la seua refundació» segons consta en la partitura de l’autor i director titular de la banda torruana. Només una mica més allunyada en el temps, trobem Sahprut el Metge de Francisco Amaya Martínez, una «marxa de les tres cultures, inspirada en el viatge de la reina navarra Toda Aznar a Còrdova al voltant del any 959», sobre motius propis de les tres cultures (cristiana, jueva i musulmana) que van conviure a la Península Ibèrica al llarg de l’Edat Mitjana, un encàrrec al compositor de la Filà Navarros de Sant Blai d ́Alacant i del seu Capità 2016 Melchor García. Les dues estrenes absolutes estan a càrrec de Vicente Juan Sanoguera Rubio, amb el seu pasdoble La Primera Diana i d’Eduard Terol i Botella amb Marisa Sempere. El concert es tanca amb Dehu de Vetha, «arabian march» de Copérnico Pérez Romá —versió de Gregori Casasempere Gisbert— estrenada a l'Entrada de Moros a l’Alferes dels Marrakesch en 1981 i posteriorment programada en les edicions de 1986, 1998, 2006 i 2008.

Comentarios