Reunió de vint i quatre Mossèn Torregrossa que reivindiquen la figura històrica del defensor de l'Alcoi en la Reconquesta




És l'únic personatge històric dels Moros i Cristians. El sacerdot, que té un paper secundari en la Festa, se suposa que va comandar la defensa del poble en la Reconquesta. Dos mossen han reunit 24 persones que l'han representat en els últims anys.
El dinar commemoratiu s'ha celebrat aquest dissabte en la Filà Ligeros i han acudit 24 festers que han encarnat el Mossèn Torregrossa. Roberto Pérez Navas (Filà Navarros) i Francisco Colomina Giner (Filà Creuats) s'han preocupat en buscar els mossèn des que el càrrec es va oficialitzar en 1943. N'han localitzat 38, però han pogut anar 24; entre ells, els últims en representar aquesta figura, Santi Belda, de les Tomasines, o Santi Cano, dels Vascos.

En l'acte festiu s'han presentat un a un i han aprofitat per a recordar les seues vivències com a Mossèn. Especialment les 'escenes' de la lluita a espasa després dels alardos i l'entrada cristiana sobre un 'burret'.

El primer d'ells, de 1943, que era descendent del Mossèn real, fou Ramón Torregrossa, que va faltar en 1994, però han assistit  en representaciò seua la filla, Cristina Torregrosa i la neta, Nuria Paya Torregrosa. Fins el 1993, sempre era un descendent del primer mossèn qui ostentava el càrrec. A partir d'eixe any, ha rodat entre les filaes d'alferesia.
Tots els assistents han tingut un record: un nino-Mossèn.


Roberto Pérez, alma mater de la trobada, ha intentat localitzar tots els Mossèn, però no han trobat dos d'ells: Antonio Terol Linares ni José Manuel Mejía Cardona.

L'acte pretén reivindicar aquest càrrec que es representa dins de l'alferesia cristiana i que, tot i ser l'únic documentat històric, no deixa de tindre un paper anecdòtic.

Els organitzadors volen donar-li continuïtat a aquestes trobades de Mossèn.

Comentarios